תה מנחה  או אפטר נון תה  (afternoon tea) בלשון האנגלים, היא מסורת שהחלה כבר במאה ה-19. המצאתו מיוחסת לדוכסית מבדפורד (Bedford) שהייתה גם חברתה של המלכה ויקטוריה. כיוון שבחברה הגבוהה של התקופה הויקטוריאנית נהגו לאכול שתי ארוחות ביום בלבד (צהריים ובערב), הפך האפטר-נון תה לזמן מצויין של הפגת תחושת הרעב בין הארוחות בקרב חברים, מכרים ומשפחה. תחילה הדוכסית נהגה להזמין את חברותיה לתה כאשר לצידו הוגשו סנדביצים קטנים ועוגות בחושותתופינים למינהם. כאשר הזמינה הדוכסית את חברתה, המלכה ויקטוריה, הפכה ההזמנה לטקס שכולם רוצים להשתתף בו, ובסופו של דבר לנחלת הכלל. עם הזמן והשנים השתכלל התפריט והיום הוא מקובע על שלוש צלחות במעמד מיוחד בו האחת מעל השניה. כאשר בצלחת התחתונה הסנדביצ'ים, בשנייה הסקונז עם חמאה או שמנת כבדה (cloted cream) וריבה, ובשלישית מגוון ומבחר עוגות וטארטלטים למיניהם. את טקס שתיית התה מנהלים בין השעות שלוש לחמש אחר הצהריים. זוהי הזדמנות מצויינת להשחיז את היכולות התקשורתיים והחברותיים של כל אחד ואחת וכמובן משמש כפלטפורמה נפלאה לסמול טוק.
האיי תה (high tea) נחשב כבר להתפתחות של תה המנחה; זוהי למעשה ארוחת ערב מוקדמת הכוללת כמובן שתיית תה. אך אם את תה המנחה נוהגים לשתות ולהתכבד בסלון, על כורסאות נוחות, את ה-high tea מגישים על שולחן האוכל. גם תכולתו של תפריט ההאיי תה מכובדת יותר וממלאת יותר מזו של האפטרנון תה

 

 

תפריט תה מנחה

 

מוגש בין השעות 15:00 עד 18:00

מבחר גדול של תה וחליטות צמחים

 

*****

 

 סנדביץ' סלט ביצים ועירית

סנדביץ' גבינת צ'דר מלחם בצל 

סנדביץ' סלמון מעושן וגבינת שמנת לימונית

סנדביץ' מלפפון עם גבינת שמנת ושמיר

סנדביץ' טונה עשוי לחם מלא

 

*****

 

עוגיות סקונז

   בליווי חמאה, קרם פרש ומרקחת תותים ביתית

 

*****

 

טארטלטים ומאפים מתוקים במגוון טעמים

 

 


 

למרות רצינותו של טקס תה מנחה ובו מספר כללים, הבאנו לכם שיר היטולי של להקת גזוז על תה שעושה לדני סנדרדון סחרסורת (ואנחנו נוסיף: יותר עדיף מחמרמורת) וסרטון על מסיבת התה עם עליסה בארץ הפלאות של דיסני (שלא מקפיד בכיבוד הכללים). רובם של הכללים מסמלים כבוד, מכובדות ונימוסי שולחן. למשל, אם יש גבר לשולחן, הוא זה שימזוג את התה מהקומקום המרכזי לכוסות המוזמנים. הרמת הזרת בעת החזקת הספל אינה נחשבת כמעלה, אלא כחוסר נימוס. כך גם לגימת התה ברעש מן הכוס. הימנעו מרעשים מיותרים. סדר אכילת האלמנטים מתחיל מלמטה-בסנדביצ'ים, ממשיך כלפי מעלה לצלחת עם הסקונז החמאה והריבה. מסיימים בצלחת המתוקים העליונה ביותר.
 
את הסקונז עצמם, אין פורסים או חותכים בעזרת סכין באמצעו אלא בוצעים בעזרת הידיים והאצבעות לכדי שני חצאים רוחביים. את החמאה מן הכלי המרכזי בשולחן מורחים לצלחת האישית ולא היישר על הסקונז. כך גם את הריבה. אם אתם ממתיקים, מומלץ לפני התה או אחרי מזיגת התה (אך לפני החלב). בכך הסוכר ימס מהר יותר לפני שהמשקה מתקרר.
 
את החלב, יש להוסיף לספל התה רק לאחר מזיגת התה ולא לפניו חלילה. בממלכה הבריטית יש למזיגת החלב לספל, הסבר מעמדי נוסף: בעבר, רק האצולה והאריסטוקטיה השתמשו בפורצלן עדין לטקס התה, בעוד פשוטי העם נהגו להשתמש בקרמיקה פשוטה שנטתה להיסדק ולהישבר בעת מזיגת נוזל רותח לספל. אי לכך, פשוטי העם מזגו ראשית את החלב כדי שספל הקרמיקה יתקרר קלות ורק לאחר מכן הוסיפו את התה הלוהט לספל. מעמדות נמוכים שרוצים להשתחרר מתחושת הפטרונות והעליונות של האריסטוקרטייה יימזגו בימיינו כמנהג המעמדות הגבוהים: תה ואז יוסיפו חלב.
 
מסורת הלבוש דורשת כי תהיו מכבדים ומכובדים. גברים עם ג'קט ועניבה. בקיץ הישראלי, לא חייבים עניבה-אך לבוש פורמלי ומכופתר-יתקבל בברכה. ג'ינס ונעלי ספורט-אינם מקובלים כלל וכלל. נשים: בלבוש אלגנטי ומחמיא. מומלץ כובע מקושט (אך לא מידי). הימנעו מעודף תכשיטים וממחשוף עמוק מידיי. נעלים על עקב, אך לא גבוה מידיי
 
    
 
בשנים האחרונות, עם התחזקות מגמת אוכל בריאות ומתוך ניסיון לגוון (ולפעמים לעבור) לשתיית תה הנחשב בריאותי יותר מקפה ומשתיית חלב, הפך טרנד תה המנחה לשולט בעולם. תמצאו אותו בכל בתי המלון הנחשבים בעולם כמו גם ברשתות בתי מלון המכבדות את עצמן ומסעדות מסורתיות המעוניינות למלא את זמן הביניים בין ארוחת הצהריים וארוחת הערב.
 
גם בחצר המלוכה הבריטי עם המלכה אליזבט ה-II יש נוהג שבו פעם בשנה-בחודשי האביב, מוזמנים אזרחים מכל קצוות החברה הבריטית להתכבד בטקס תה באחד מארמונותיה. תוכלו להציץ בסרטון בעמוד תפריט קבלת פנים. בינתיים הכנו לכם את שירה של דוריס דיי על תה לשניים ואת המארש: קולונל בוג'י לליווי בריטי נאות של שתיית התה.