עריכת שולחן
כשמזמינים אורחים לכל סוג אירוע ובמיוחד במסגרת אירועי חגי ישראל. ביננו...אין כמו החגים כדי לפתח את הקשרים הפנים משפחתיים, חייבים לצאת מתוך שתי נקודות הנחה בסיסיות: ראשית יש לעשות זאת מתוך חדוות האירוח, ומתוך אהבת הזולת. שנית, חוויית האירוח והלוגיסטיקה שעומדת מאחוריה צריכה להיות נוחה, נעימה וכייפת גם למארחים.
תוסיפו על זה את הרצון הבסיסי – להנעים את זמנם של האורחים, על אחת כמה וכמה אם מדובר בבני משפחה, ואז אפשר לחלוק איתם את העשייה וחלק מן ההכנות.
כשמדובר על אירוע עם ילדים במגוון גילאים, כאן אפשר לחשוב על הרבה אופנים ודרכים לעשות את פעולות האירוח בצורה מקצועית, ומרשימה מחד, קלילה ופונקציונאלית מאידך. כשף פרטי עם רקע וניסיון של אלפי אירועי בוטיק, בסוף אני מסתכל על העשייה שלי בעיניים לוגיסטיות. פשוט כיוון שככל שההכנות, המוכנות והאירגון הלוגיסטי שלי ושל הצוות תהיה טובה יותר כך האירוע יהיה מוצלח וחלק אל מול הלקוחות והאורחים.
- כשמדובר באירוע פרטי בבית, התחילו בהתאמת השטח הנתון שעומד לרשותכם לאירוח. בדרך כלל, האירוע יתקיים בסלון, בחדר האוכל או בגינה. במיוחד שימו לב לקורלציה בין כמות הכיסאות והשולחנות למספר המוזמנים.
- אם מדובר באירוע הכנה לפני חתונה משפחתית (rehearsal dinner) שהוא אירוע אינטימי בו שתי המשפחות הגרעיניות נפגשות לראשונה. קחו בחשבון כמות משולשת של צלחות פורצלן לכלל המוזמנים בחישוב של מנה ראשונה, עיקרית וקינוח. במידה ותגישו גם מרק – הוסיפו גם אותו לחישוב. כדאי לחשוב גם על סכו"ם מכסף, פשוט כי הוא הכי אלגנטי.
- במידה והזמנתם את האורחים לחג הפסח-למשל, (להזכירכם, זה חג החירות), מצאו נושא או מוטיב שישלוט בסביבה ועל השולחן. זה יכול להיות נושא שחוזר על עצמו כחוט השני: החל במפיות האישיות, בחבקים, בפיתקית עם שמות המוזמנים (המונחים על הצלחת), בפמוטים או בצבע הנרות.
- עודף מוזמנים על שטח שולחן מוגבל יחסית, יצור מחנק, צפיפות ואי נוחות. ארגנומית רוחב גוף אדם ממוצע מחושב על פי 50 ס"מ. לכן הקפידו על מרחק נגישות ממוצע שנע בין 20-10 ס"מ בין כיסא לכיסא/ פר אדם. רק לשם השוואה בארוחות רישמיות בארמון בקינגהם המרחק בין אדם לאדם הוא 45 ס"מ.
- במידה ויש לכם בעיה לוגיסטית כמו חוסר יכולת לייצר את האוכל לאירוע או לחג, או שאין לכם את הניסיון להוציא לפועל אירוע מסוים, אל תהססו לפנות לאנשי מקצוע כמו שף פרטי או קייטרר, לשאלות ולעזרה.
- היעזרו גם בשירותם של מסעדות שאתם מעריכים ואוהבים את סגנון הבישול שלהם (זה יכול להיות מסעדות פיין דיינינג או מסעדות בסגנון ביסטרו). מסעדות שכאלה מחזיקות לפעמים "חנות שליד" בה תמצאו אוכל מוכן, מבחר מטעמים ודליקטסן למינהם. כל זאת, כדי להשלים את הבישולים שלכם או לגבות במבחר מזונות נוסף מעבר לאלה שאתם כן יודעים ואוהבים לעשות, שיוצע לאורחים שלכם בארוחה. קחו בחשבון שהעלות אולי יותר יקרה מאשר לעשות זאת בעצמכם. אך הנוחיות וזמן העבודה שנחסך לכם פה, היא ה-X פאקטור
- התאימו את סוג המזון לאורחים (ארוחות בוקר/צהריים/ערב) ואל תעמיסו מזונות עשירים בשומן וכולסטרול שמכבידים על העיכול.
- וודאו שמגוון וכמות המזון שתכננתם והכנתם – תואם לשעת ההזמנה ולכמות המוזמנים.
- מטבח חגיגי וטוב אינו אומר בהכרח יקר. גיוון ואיזון – זה שם המשחק.
- בעת ההזמנה וודאו והתאימו המזונות גם למוזמנים. הקפידו על כשרות לאלו ששומרים. על מבחר הוגן ועשיר לאלו הצמחונים. שאלו ותחקרו את כלל המוזמנים במידה ויש בעלי רגישויות אחרות. בדקו אם יש אורחים שאינם ישראלים, כדי להתאים להם מנות.
- אם ידוע על "שתיינים" של יין וחובבי אלכוהול בקרב האורחים (לא רק תירוש), כבדו את המוזמנים וערכו את השולחן כך שיהיה כוסות רגל גבוהות ונמוכות ליין אדום ולבן, כמו גם לכוסות שתייה קלה.
- לא לשכוח להניח במקומות שונים על השולחן צלוחיות להנחת בקבוקי היין (כדי שלא יטביעו סימני יין אדום על המפה).
- אם יש באפשרותכם, הכינו שולחן עזר קטן (אפשר אפילו עם מפה וזר פרחים) להנחת השתייה הקלה, אליו כל אחד יוכל לקום ולמלא את כוסו. הצמידו אולי את אחד הילדים הגמישים ויחד עם זאת-היותר אחראים להיות "שר המשקאות" ולעזור לשאר המושמנים המבוגרים.
- לגבי קישוט השולחן האפשרויות בלתי מוגבלות. ובכל זאת אתן כמה דוגמאות.
- החל ממגוון נרות (בגדלים שונים/עם פמוטים/ריחניים) בשילוב פרחים.
- זרי וסידורי פרחים (אפשר גם להתאים או לשחק עם הצבעים של סרוויס האוכל). הקפידו שלא יהיו גבוהים מידיי כדי לא להסתיר את שאר המוזמנים מעברו השני של השולחן, ובכדי שתוכלו לנהל גם שיחת עם השכנים מעברו השני של השולחן
- זקוקים לסידור פרחים אלגנטי או ספציפי,הרגישו חופשי לבדוק את לשונית הקונסיירג' שלנו לצורך הזמנת שירותים מסוגים שונים לרווחתכם ולנוחיותכם. במידה ויש לכם כבר סידורי פרחים, אך הם טרם נפתחו, הוסיפו מעט מי סוכר לאגרטל המים שטרם הבשיל זמנם, כדי שייפתחו.
- פזרו עלים מיובשים על השולחן בשילוב קישוטים כיד הדימיון הטובה.
- פירות וירקות עונה טריים מקובצים לפי נושאים לאורך מרכז השולחן.
- אגוזים ממגוון סוגים וגדלים יכולים לשמש כקישוט נוסף (אפשר גם לצבוע בצבע אהוב מבעוד מועד-ולוודא כי התייבש והם אינם מכתימים בדים).
- השתמשו בתמונות משפחתיות (קטנות/מיניאטוריות) ממוסגרות וכאלה שאינן, אך הקפידו להעמידם ובמיוחד את אלה של הילדים והנכדים.
- ישנם בשווקים "טיפות" זכוכית דקורטיביות בצבעים שונים כמו גם קונכיות וצדפות, שאיתם ניתן להרחיב ולקשט את השולחן.
- מומלץ להתאים בין המפה הערוכה על השולחן ובין המפיות המוגשות לכל סועד.
- את סידור השולחן הכולל גם צלחות פורצלן, סכו"ם כסף וכוסות קריסטל עשו מבעוד מועד. במידה ואחד מבני המשפחה אוהב או מתמקצע בעריכת וסידור שולחן דקורטיבית בזרו את האחריות. כך תוכלו לחסוך אי נעימויות וגם להינות (כמארחים) מזמן שהותם של האורחים.
- אם אחת המוזמנות מתעקשת לקבל את כל המתכונים של דברים שרכשתם במעדנייה, פתרו אותה ברך שתבטיחו למצוא אותם בהמשך.
- לא מפליגים בשתיקות. צרו לעצמכם כרטיסייה עם מגוון נושאים ושאלות פוטנציליות בכתב ידכם (אותו אתם בטוח מבינים). השאירו את הכרטיסייה בכיס המקטורן, ושילפו אותה מפעם לפעם כדי לתת קצת יחס ולהביע התעניינות בסובבים.
- חישבו על משחק הפעלה קליל ומהנה לכלל המוזמנים, אך וודאו מראש שהוא מקובל על כולם ויהיו לכם משתפי פעולה למשחק בקרב 80-90% מהמוזמנים.
- מומלץ למצוא סיפורים משעשעים שקרו בגוף ראשון מן הזמן האחרון (לא לחזור על סיפורי משפחה מוכרים-יתר על המידה.....וגם אז להקפיד ולומר "אני לא זוכר/ת אם סיפרתי לכם....".
- הכינו תמיד בכתב (עדיף על כרטיסייה) כמה נושאים שאתם יודעים שצריך / כדאי / חשוב להעלותם, והיעזרו בהם במשך הערב-אך לא בצורה מופגנת.
- לאור חוקי איסור עישון הקפידו להימנע בכל מצב, מלעשן בחברה, אך השאירו מאפרות במרפסת או בחצר כדי לאפשר למעשנים להרגיש בנוח לאפר במקומות רחוקים משאר הקהל שאינו מעשן בכדי שלא יפריע.
- מעשנים כבדים? אם נמצאים על סף התמוטטות, וחייבים לעשן? יש לבקש רשות לעשן בחברה מכל הנוכחים, וגם אז-לעשות זאת במקום מאוורר ומרוחק משאר המוזמנים.
- הקפידו על מלחיות ופלפליות מלאות (אך אל תשכחו מעט גרגירי אורז, לשם ספיגת הלחות ולמניעת יצירת גבישים פנימיים).
- בחגים כמו פסח, נסו למצוא ולקנות הגדות המתאימות גם לילדים ושתפו גם אותם בקריאת ההגדה.
- למניעת שיעמום בקרב הילדים, הכינו משחקים שקטים שיוכלו לשחק או להתעסק בהם בזמן קריאת ההגדה.
- הכינו מבעוד מועד (למקרה חירום) את מנת הילדים (שניצל בציפוי פירורי לחם / או פירורי מצה בפסח), כך שאם יתעקשו לאכול לפני המבוגרים, יעשו זאת בשקט וצנעה ולא יפריעו למהלך קריאת ההגדה.
יש לכם עוד שאלות בנושא אירוח ואירועים? זקוקים לשף שיעזור לכם לסדר את המטבח לפני החג? צלצלו לשף – ארז שטרן למגוון פתרונות קולינריים בטלפון 050-5852785, או השאירו פרטים ברובריקות שלמטה.
Thank you for rating this article.