בושונים ליונזים
בושון הינו סוג של מסעדה המאופיינת במזון מסורתי מאיזור ליון שבצרפת. המטבח הליונזי אינו דומה למטבח המודרני ואינו נחשב ליוקרתי המותאם לאלפיון העליון. ההיפך – הוא הנכון. מדובר למעשה במטבח המתמחה במנות פשוטות וארציות, המבוסס חומרי גלם מקומיים, ובשירות קונביביאלי וחברותי.
בושון בצרפתית מרמז על גודלו – או למעשה – על קוטנו של המקום. בתרגום חופשי, מדובר על פקק שעם לבקבוק. במקור מטבחי הבושונים סיפקו מזון למספר מועט של שולחנות אע"פ שכיום מדובר על מסעדות לכל דבר ועיניין.
בחלק מן הבושונים של ליון תמצאו את מי מבין הבעלים משרת את האורחים. בבושון ליונזי טיפוסי תמצאו את חלק מן המנות מוגשת למרכז השולחן כמנות משותפות. כך למשל, סלט גדול יגיע בצלחת הגשה גדולה למרכז השולחן ולא בצלחות אישיות. או אפילו קינוח כמו מוס שוקולד המוגש בקערה כל כך גדולה שמועברת משולחן לשולחן.
מסורת הבושונים נוצרה דווקא בליון מפונדקים קטנים שהתפתחו כדי לתת מענה לסוחרי בדי המשי שהגיעו לעיר במאות ה-17 וה-18. בתחילת המאה ה-20 נכנסו גם נשות ליון לעסקי המזון והחלו ליצר תפריטים בסגנון בישול ביתי. בינהן תמצאו את אם משפחת גאי, האם בלאן, האם פילו, האם פופון, האם לאה, והאמא הגדולה מרסל. חלק מהמורשת הצרפתית לעולם היא דווקא שירים, או שאנסונים. אנחנו בחרנו את מוריס שבלייה ששר על וולנטין - אהובתו...
החל משנות ה-90 הוקם אירגון להגנת הבושונים הליונזים המעניק למסעדות את תו התקן לאוטנטיות של המסעדות המגישות את המנות המשמרות את המסורת הקולינרית האיזורית. המסעדות נהנות מסימול של מריונטות (שליון כל כך מזוהה עם תאטראות המריונטות הללו) וכוס יין. כיום, אלו מסעדות הפונות בעיקר לפלח שוק התיירותי. ישנן כ-30 מסעדות המתהדרות במותג האוטנטיות של הבושון הליונזי.
בין השפים שקידמו את המטבח המקומי, תמצאו את כריסטוף טטדואה, פייר אורסי, השף פול בוקוז (1926-2018) יליד ליון, שגדל והאדיר את המטבח המקומי עד שמסעדתו קיבלה את 3 כוכבי מישלן בשנת 1964 ושמרה עליו למעלה מ-50 שנה. בוקוז, נחשב עוד בחייו כסמל למטבח האיזורי והצרפתי, הקים בשנת 1991 בית ספר על שמו באקולי (פרבר של ליון), בו למד השף ארז שטרן.
סרטון מקסים שנביא לכם כאן מספר על הבושונים של ליון ע"י ז'אן -לוק פטי-רנו.
בין המתכונים המוכרים והמנות המזוהות עם המטבח הליונזי תמצאו את:
אם אתם רוצים סדנא למטבח הצרפתי עם פרטיקולריות למטבח הליונזי....תמצאו אותה בלינק כאן. אם אתם רוצים שף שיתאם לכם סיור קולינרי בליון (או בכל איזור אחר ברחבי צרפת) כדי לפגוש את הבושונים הליונזים הקליקו על הלינק. לכל שאילתות ועיניינים אחרים, השאירות פרטים ברובריקות כאן למטה או התקשרו לטלפון 050-5852785.
Thank you for rating this article.