תה מנחה או אפטר-נון תה (afternoon tea) בלשון האנגלים, היא מסורת שהחלה כבר במאה ה-19.

המצאתו מיוחסת לדוכסית מבדפורד (Bedford) שהייתה בין השאר, מלווה וברבות השנים גם חברתה של המלכה ויקטוריה. כיוון שבחברה הגבוהה של התקופה הויקטוריאנית נהגו לאכול שתי ארוחות ביום בלבד (צהריים ובערב), הפך האפטר-נון תה לזמן מצויין של הפגת תחושת הרעב בין הארוחות בקרב חברים, מכרים ומשפחה. תחילה הדוכסית נהגה להזמין את חברותיה לתה כאשר לצידו הוגשו סנדביצים קטנים ועוגות בחושות ותופינים למינהם. כאשר הזמינה הדוכסית את חברתה, המלכה ויקטוריה, הפכה ההזמנה לטקס שכולם רוצים להשתתף בו, ובסופו של דבר לנחלת הכלל.

Anna Maria duchess of Bedford Queen Victoria

עם הזמן והשנים השתכלל התפריט והיום הוא מקובע על שלוש צלחות במעמד מיוחד המיועד להגשת תפריט האפטרנון תה, בו שלוש הצלחות מסודרות האחת מעל השניה. כאשר בצלחת התחתונה: הסנדביצ'ים, בשנייה (האמצעית): הסקונז עם חמאה או שמנת כבדה (cloted cream) וריבה, ובשלישית (העליונה): מגוון ומבחר עוגות, מאפים מתוקים וטארטלטים מעוצבים למיניהם. מסורתית, מנהלים את טקס שתיית התה בין השעות שלוש לחמש אחר הצהריים. זוהי הזדמנות מצויינת להשחיז את היכולות התקשורתיים, החברתיים והחברותיים של כל אחד ואחת וכמובן משמש כפלטפורמה נפלאה לסמול טוק.
האיי תה (high tea) נחשב כבר להתפתחות של תה המנחה; זוהי למעשה ארוחת ערב מוקדמת הכוללת כמובן שתיית תה. אך אם את תה המנחה נוהגים לשתות ולהתכבד בסלון, על כורסאות נוחות, את ה-high tea מגישים על שולחן האוכל. גם תכולתו של תפריט ההאיי תה מכובדת יותר וממלאת יותר מזו של האפטרנון תה.

תה מנחה
 

למרות רצינותו של טקס תה מנחה ובו מספר כללים (סרטון תואם משנות הארבעים מופיע כאן למטה), הבאנו לכם סרטון היטולי בהשתתפות המלכה אליזבת - בכבודה ובעצמה (בחגיגות 70 שנות מלכותה) ביחד עם הדוב פדיגנטון. בעוד שדני סנדרדון מתלונן על תה עושה סחרסורת (ואנחנו נוסיף: יותר עדיף מחמרמורת), כזה הוא, ההומור הבריטי הידוע, ולכן בנינו לכם גם סדנאת בישול מהמטבח הבריטי. מה שמזכיר כי מסיבת תה לוקחת אותנו לכל מיני הקשרים ומקומות, למשל את מסיבת התה לכבוד אי יומולדתו של הארנב אליה מתפרצת אליס בארץ הפלאות.

רובם של הכללים מסמלים כבוד, מכובדות ונימוסי שולחן. למשל: אם יש גבר בשולחן, הוא זה שימזוג את התה מהקומקום המרכזי לכוסות המוזמנות (Ladies first) ואז למוזמנים.

• הרמת הזרת בעת החזקת הספל אינה נחשבת כמעלה, אלא כחוסר נימוס.

• כך גם לגימת התה ברעש מן הכוס. הימנעו מרעשים מיותרים.

• סדר אכילת האלמנטים מתחיל מלמטה-בסנדביצ'ים, ממשיך כלפי מעלה לצלחת עם הסקונז החמאה והריבה. מסיימים בצלחת המתוקים העליונה ביותר.

• את הסקונז עצמם, אין פורסים או חותכים בעזרת סכין באמצעו אלא בוצעים בעזרת הידיים והאצבעות לכדי שני חצאים רוחביים.

• את החמאה מן הכלי המרכזי בשולחן מורחים לצלחת האישית ולא היישר על הסקונז. כך גם את הריבה.

• אם אתם ממתיקים, מומלץ לפני התה או אחרי מזיגת התה (אך לפני החלב). בכך הסוכר ימס מהר יותר לפני שהמשקה מתקרר.

• את החלב, יש להוסיף לספל התה רק לאחר מזיגת התה ולא לפניו חלילה. בממלכה הבריטית יש למזיגת החלב לספל, הסבר מעמדי וחברתי נוסף: בעבר, רק האצולה והאריסטוקטיה השתמשו בפורצלן לטקס התה, בעוד שהמעמדות הנמוכים (פשוטי העם) נהגו להשתמש בקרמיקה פשוטה שנטתה להיסדק ולהישבר בעת מזיגת נוזל רותח לספל. אי לכך, פשוטי העם מזגו ראשית את החלב כדי שספל הקרמיקה יתקרר קלות ורק לאחר מכן הוסיפו את התה הלוהט לספל. בבריטניה של היום ישנם מי שנוהגים עדיין לשאול באם תרצו את החלב תחילה או את התה? שמשמעותה: לאיזה מעמד אתם משוייכים. מעמדות נמוכים שרוצים להשתחרר מתחושת הפטרונות והעליונות של האריסטוקרטייה יימזגו בימיינו, כמנהג המעמדות הגבוהים: תה ואז יוסיפו חלב.

• מסורת הלבוש דורשת כי תהיו מכבדים ומכובדים. גברים עם ג'קט ועניבה. בקיץ הישראלי, לא חייבים עניבה-אך לבוש פורמלי ומכופתר-יתקבל בברכה. ג'ינס ונעלי ספורט-אינם מקובלים כלל וכלל.

• לבוש נשים: בלבוש אלגנטי ומחמיא. מומלץ כובע מקושט (אך לא מידי). הימנעו מעודף תכשיטים וממחשוף עמוק מידיי. נעלים על עקב, אך לא גבוה מידיי.

  

בשנים האחרונות, עם התחזקות מגמת תפריטי אוכל בריאותי (בשונה אולי ממנה בריטית מסורתית ומושרשת אחרת בדמות פיש & צ'יפס) ומתוך ניסיון לגוון (ולפעמים לעבור) לשתיית תה הנחשב בריאותי יותר מקפה ומשתיית חלב, הפך טרנד האפטרנון תה לשולט בעולם. תמצאו אותו בכל בתי המלון הנחשבים בעולם כמו גם ברשתות בתי מלון המכבדות את עצמן ומסעדות מסורתיות המעוניינות למלא את זמן הביניים בין ארוחת הצהריים וארוחת הערב.

רוצים המלצות לתה מנחה בבריטניה? קבלו את הלינק המיוחד מאיתנו.

גם בחצר המלוכה הבריטי (עם המלכה אליזבט ה-II עליה השלום שהייתה ידועה כמי שאהבה את הטקס בעצמה) יש נוהג שבו פעם בשנה-בחודשי האביב, מוזמנים אזרחים מכל קצוות החברה הבריטית להתכבד בטקס תה באחד מארמונותיה. תוכלו להציץ בסרטון בעמוד תפריט קבלת פנים. בינתיים הכנו לכם את שירה של דוריס דיי על תה לשניים לליווי בריטי נאות של שתיית התה.

בין שאר לקוחותינו, תמצאו כאלה המעוניינים להזמין דווקא את מבחר מגשי האירוח בחנות המשלוחים רק בשונה מהמתואר למעלה (מעמד עם 3 צלחות) אנו מציעים את אותם פרטים מופרדים במגשי אירוח חד פעמיים. יש לנו גם פיתרון לזוגות שביניכם המעוניינים בתה מנחה המותאם כערכה זוגית (Tea for two כמו בתמונות למטה), אותם תוכלו לצרוך בבית, בפארק או על שפת הים. לאוהבי הז'אנר אנחנו מציעים גם פתרונות לקבוצות גדולות יותר המותאמות במיוחד לחברות ולארגונים המפיקים אירועי חברה מפעם לפעם כמו גם happy hour משרדי.

לבתי מלון ולמסעדות המעוניינים להוציא לפועל שירות של אפטרנון תה בבית העסק שלהם, השף ארז שטרן בונה תוכנית עיסקית מותאמת לכל מוסד כדי להוכיח ייתכנות כלכלית. התקשרו אליו ישירות בטלפון 050-5852785 כדי לבדוק איתו את האפשרות העיסקית הזו.

מעבר לאהבתו של השף ארז שטרן את מוסד תה המנחה, תמצאו גם באתר מגוון פתרונות קולינריים נוספים כרעיונות לאירועים קטנים.

afternoon kit בבית4  kit8  

ציון 5 מתוך 5 - הצביעו 1
Thank you for rating this article.