כיצד משפיעים סטרס וחרדה על עור הפנים שלנו?
כיצד משפיעים סטרס וחרדה על עור הפנים שלנו? הלחץ שכולנו חווים בזמנים מודרנים כשלנו. בין אם זה במסגרת מגפת הקורנה. העומס בעבודה והשילוב של גידול ילדים. אלה ימים המשפיעים גם על הנראות, וגם על התחושה של העור, השיער והציפורניים. אז מה עושים? הנה כמה המלצות לצורך מיזעור הנזקים.
כמו במרוץ הגמדים של המלחין גריג, ממחיש שתקופות לחוצות (כמו למשל הקורנה ומלחמות) שבתוכן ולאחריהן, תחשב תקופת הפוסט-טראומה. תקופה לא פשוטה המלווה בתחושת אונים, ואי וודאות נוגעת בכולנו. אנשים רבים חווים מצב של חרדה וסטרס ואלה ישפיעו לנו על השגרה היומיומית וכמובן, גם על עור הפנים. הקשר בין המצב הנפשי והעור מתרחש ברמות שונות. קצות העצבים מחוברים במקרים רבים לעור, כך שהתקף חרדה המשפיע על מערכת העצבים יכול בהחלט לתקוף את מערכת העיכול (שלשול, כאבי בטן וכו') וכן את העור, דבר שיביא לגרד, אדמומיות ושלפוחיות. נשירת שיער, ציפורניים שבורות ואקנה. האם אנחנו מדמיינים את העובדה שכל אלו מתפרצים על רקע של סטרס וחרדה? אז זהו שלא תמיד ולא באופן ישיר. אך המדע כבר מכיר בעובדה שהסטרס הממושך משנה את המערך ההורמונלי שלנו ואפשר ממש לראות בבדיקות דם שאנחנו עוברים תקופה של סטרס ממושך. מחקרים קליניים מוכיחים שהמוח האנושי והעור קשורים ביניהם. בעיות עור כגון אקזמות למיניהן ונשירת שיער עד כדי התקרחות ועוד מחריפות ומתפרצות על רקע מצבי נפש קיצוניים. תופעות של נשירת שיער, סוכרת ולחץ דם גבוה, ואפילו סרטן ומחלות לב, כולן קשורות למתח נפשי וסטרס מתמשך. על הדרך גם העור, השיער והציפורניים נפגעים. מה נוכל לעשות היום כדי להיראות ולהרגיש במיטבנו גם אחרי שכל התקופה המלחיצה הזו תסתיים?
קבלו טיפים לשמירה על העור, השיער והציפורניים בתקופה של תהפוכות וחוסר וודאות: עור כלל ראשון – לא לטיפול אגרסיבי. חשוב להשאיר את העור לא מגורה ולחזק את המערכת החיסונית של העור. כך תוכלו לטפל בעור הפנים במספר קטגוריות:
1. ניקוי העור: בעזרת תכשיר ניקוי עדין, ניתן להשתמש גם בשילוב של תחליב פנים ומי פנים עדינים, פעם ביום בערב, כדי למנוע ייבוש יתר.
2. לחות: כדי לאזן את רמת לחות העור, חשוב להקפיד שקרם הלחות היומי יהיה מותאם לרמת שומניות העור. נטול שומן במקרה של עור שומני ועשיר יותר במקרה של עור מיובש.
3. אנטי אוקסידנטים: מומלץ לשלב נוגדי חמצון גם בקרם הלחות, גם בהוספת מסכה טיפולית עשירה באנטי אוקסידנטים פעמיים בשבוע וגם בתזונה עשירה בפירות וירקות. רכיבים שכדאי לחפש: ויטמין C מסיס שומן, ויטמין A, רזברטרול, תמצית ירוקה עשירה בכלורופיל (המורכבת מעשב חיטה, תרד, פטרוזיליה ולמון גראס).
4. תזונה נאותה השף ארז שטרן ממליץ על הקפדה של אוכל בריא ומאוזן ועל ארוחות קבועות במהלך היום. זכור לו כי רות סירקיס הוציאה בזמנו ספר שנקרא ארוחה בחמישה צבעים, וארז הוא אחד המאמינים בשיטה זו כדי לתרום לתפריט מאוזן ומחזק את כל מערכות הגוף. כמו שכתבנו למעלה גם שילוב נכון של נוגדני חימצון חשוב. אז קבלו מספר המלצות לצריכה נבונה של אנטי אוקסיקנטים
• איכולו לפחות 7-9 מנות של ירקות ופירות ליום (לפחות 1 ק"ג).
• גוונו עם ירקות ופירות בצבעים שונים – כל צבע עשיר ברכיבים נוגדי-חמצון אחרים.
• מותר לבשל או לאפות את הירקות ואפשר גם לצרוך ירקות קפואים.
• הוסיפו לארוחות שאתם אוכלים קטניות מסוגים שונים וכמות קטנה של אגוזים ושקדים (5-7 ביום).
• הכינו לעצמכם מיץ אחד עד פעמיים ביום עשויים משקאות מירקות, פירות, אגוזים ושקדים שהיא דרך מצוינת ונוחה להגדיל את צריכת המזונות הללו ולזכות מכל היתרונות. אך הימנעו משתיית מיצי-פירות אקסטנסיבית בגלל תכולת הסוכר הגבוהה שלהם.
• נסו את הדיאטה על פי התפריט הים תיכוני.
5. מסכה טיפולית: דווקא בתקופות של סטרס יש חשיבות מוגברת להעשיר את שגרת הטיפול היומית במסכה טיפולית השומרת על רמת לחות גבוה של העור ועשירה באנטיאוקסידנטים. מומלץ לשלב פעמיים בשבוע.
6. שינה: אין כמו שינה טובה כדי להביא את הגוף לאיזון ושקט נפשי.
7. חישבו איך אתם יוצאים לחופשה מפנקת במלון בוטיק כדי להמנע מכל העבודה, הלחצים ורעשי הרקע. כדאי לבחור חדר בבית מלון ביעד שקט ופחות במלון בעיר גדולה.
מקדם הגנה: כל יציאה לשמש, בין אם זה סתם למרפסת, לגג הבית או לליווי הילדים לגינה הציבורית המוצלת – מחייבים שימוש במקדם הגנה. אסור לשכוח שבארצנו החמה והמיוזעת קרני ה-UV מזיקות לבריאותנו אך גם למראה פנינו. העור מגיב לסטרס על פי הנטייה הגנטית שלו, ולכן אם הנטייה הגנטית היא אקנה או פיגמנטציה, יתכן ונראה החמרה במצב או התפרצויות מחודשות.
פסוריאזיס, רוזיצאה וסבוריאה: אם קיימת התפרצות קלה מומלץ להתחיל לטפל מייד, רצוי להשתמש בתכשיר טבעי על בסיס כלורופיל או אלוורה. אם ההתפרצות ממשיכה – לא להסס ולעבור לתכשיר במרשם רופא. אל תזניחו את התופעה ואל תתנו לנושא להחמיר.
אקנה: חשוב להמשיך ולטפל, כיוון שלאקנה יש נטייה להחמיר במצבי סטרס, ומכיוון שבתקופות של סגרים (כמו למשל בתקופת הקורונה שלפני החיסונים, או בזמן בידודים כפויים) ולא ניתן להגיע לטיפולים סדירים אצל הקוסמטיקאית האישית, ולכן חשוב להיות איתה בקשר טלפוני ולהמשיך לטפל בבית בעזרת סבון עדין אנטי בקטריאלי, ג'ל טיפולי על בסיס חומצה סליצילית וקולאוס ולחות פעילה על בסיס שמנים מעלי התה. חשוב שלא לחטט בעור ולא לפוצץ נגעים באופן יזום.
פיגמנטציה: עלולה להחריף או להיווצר כתוצאה מסטרס. במידה ואתם כבר מטופלים אצל רופא חשוב להמשיך את הטיפול הקבוע. קרם על בסיס הבהרה טבעית, ליקוריש וחומצה קוג'ית יעשו את העבודה.
לחות: למערכת החיסונית של העור כדי לשמור על המערכת החיסונית של העור חשוב להעניק לעור לחות ונוגדי חמצון. אחת האופציות היא קרם לחות, העשירים בדרך כלל במגוון רחב של ויטמינים, מינרלים ויסודות קורט, אידיאלים כטיפול אנטי סטרס אפקטיבי. בנוסף תכשירים שונים מותאמים לפי מצב העור ומאזנים את רמת הלחות.
שיער: כשהגוף משדר לחץ, השיער עובר לשלב הנקרא Telogen ופשוט נושר. הגוף מחליט לקחת פסק זמן מתהליכי גדילה וייצור ולהתרכז בתהליכי ריפוי והחלמה. מומלץ לחפוף עם שמפו ייעודי, לקחת תוספי מזון על בסיס אבץ, ויטמין B וברזל ולהמעיט בהברשות.
ציפורניים: גם הציפורניים אינן חסינות מפני נזקי סטרס וחרדה, מעבר לעובדה שחלק מהאנשים כוססים ציפורניים בזמן מתח, הם גם מגרדים גירוד יתר ופוגעים בציפורן.
קבלו בינתיים שש טיפים לתקופה שבה אתם נאלצים להישאר בבית לתקופה ארוכה יחסית. בין אם בגלל סגר או בגלל בידוד שנכפה עליכם:
1. התעמלות: מצאו לכם פינה בבית, אפילו לקפיצה במקום. זאת כדי לשפר את זרימת הדם ולהוריד את רמת הורמוני הסטרס לנורמה, מה שיבטיח מצב רוח טוב יותר ועור בריא יותר.
2. במידה ומתחילים פצעונים חשוב לטפל מיד בעזרת ג'ל אנטי בקטריאלי.
3. חשוב להשתמש בתכשירי לחות המסייעים בשמירה על מערך הלחות של העור ומונעים איבוד מים מהעור החוצה.
4. בשונה מההמלצות של ד"ר פודרה (חבר הגשש החיוור) לגבי קישוא, אנחנו ממליצים לכם להשתמש בקוואקר כקרם לחות: ניתן להשתמש בקוואקר כמעלה ומשמר את הלחות העורית. כפית קוואקר ומעט חלב ירגיעו עור מגורה.
5. נשימות עמוקות: חשוב לבצע נשימות עמוקות. אלו יורידו את קצב הלב, יסייעו להרגיע את מערכת העצבים ויסייעו בריפוי העור והגוף בכלל.
6. המשיכו להקפיד על תזונה מאוזנת עד כמה שניתן. הקפידו על ארוחת בוקר, צמצמו סוכר עד כמה שניתן וכמובן אלכוהול וקפה (מומלץ עד 3 כוסות ביום). העור והגוף לא זקוקים לעירור יתר. עברו לתה על בסיס צמחים – עד כמה שניתן.
רוצים לקרוא עוד איך לתחזק ולשמור על עור בריא ורענן? הכנסו למאמר של נפש בריאה ותזונה נאותה ופנים מתוחזקות. אך יותר חשוב מההמלצות שלנו זה היישום היומיומי שלכם - למרות ועל אף הקשיים היומיומיים ומרוץ העכברים של כולנו.
בריאות זה לא טעות, הקפידו על תזונה נאותה, שעות מנוחה ושינה נדיבות ופעילות גופנית שתמריץ אתכם ותפקס אתכם בין כל המטלות גם יחד.
ותודה לבת-אל גרוס זינגבוים בכתיבת המאמר, המשמשת כמנהלת חטיבת ההדרכה הבינלאומית בתאגיד חוה זינגבוים.
Thank you for rating this article.