שף לארוחת ערב שבת

אִמִּי, זִכְרוֹנָהּ לִבְרָכָה/ חיים נחמן ביאליק
אִמִּי, זִכְרוֹנָהּ לִבְרָכָה, הָיְתָה צַדֶּקֶת גְּמוּרָה
וּבְאַלְמְנוּתָהּ עֲנִיָּה מְרוּדָה.
וַיְהִי עֶרֶב שַׁבָּת, הַחַמָּה בְּרֹאשׁ הָאִילָנוֹת –
וּבְבֵיתָהּ לֹא נֵר וְלֹא סְעֻדָּה.
בָּדְקָה וּמָצְאָה עוֹד, מַעֲשֵׂה נִסִּים, שְׁתֵּי פְרוּטוֹת –
"הֲלֶחֶם אִם נֵרוֹת?" – פָּסָחָה,
רָצָה וַתָּשָׁב, וּבְיָדָהּ הַצְּנוּמָה מַשְׂאַת הַקֹּדֶשׁ:
שְׁנֵי נֵרוֹת הַבְּרָכָה.
שִׁבְעָה כוֹכָבִים בַּמָּרוֹם, וְלֵיל שַׁבַּת אִמִּי
שִׁבְעָה לוֹ נֵרוֹת – עֵינָיִם.
הֲיִקְבַּע אֱלֹהִים שַׁבַּת קָדְשׁוֹ? וְכִי יִקְבַּע, מַה-תַּעֲשֶׂה אִשָּׁה?
יְהִי שְׁמוֹ מְבֹרָךְ עַל שְׁנָיִם!
וִיבֹרַךְ עַל מַפָּה נְקִיָּה לְלֹא פְרוּסַת חַלָּה –
וַתַּחְבֹּשׁ שְׁבִיס-שַׁבָּת לְרֹאשָׁהּ,
וַתְּחַלֵּף שִׂמְלָתָהּ, וַתִּכּוֹן לִקְרַאת אֱלֹהִים
וְהַשַּׁבָּת הַקְּדוֹשָׁה.
וַיְהִי בְּהַעֲלוֹתָהּ הַנֵּרוֹת וְלֹא יָכְלָה הִתְאַפֵּק,
כִּי מַר לָהּ, כִּי רֻתַּח לְבָבָהּ,
וַתֵּבְךְּ הַצַּדֶּקֶת, וְדִמְעָה מִקִּמְטֵי לְחָיֶיהָ נָפָלָה –
וְנֵר אֶחָד תָּסַס וְכָבָה.
עָמְדָה הַשַּׁבָּת נִכְלָמָה, עִוֶּרֶת עֵינָהּ הָאֶחָת –
הִתְפַּלְּצָה הָאִשָּׁה:
"הֲתִבְזֶה, אֵל, מַתַּת אַלְמָנָה? אִם חָטְאָה אֲמָתְךָ –
שַׁבַּתְּךָ מַה-פִּשְׁעָהּ?
מַדּוּעַ נָקַרְתָּ אֶת-עֵינָהּ?" וּבְעָמְדָהּ עֲצוּמַת עֵינַיִם
וּשְׂכוּכַת כַּפַּיִם, סוֹלֶדֶת בְּחִילָה,
רָקְדוּ כְתֵפֶיהָ וּשְׁבִיסָהּ בְּמַחֲנַק הַבֶּכִי
וּבְלַהַט הַתְּפִלָּה.
תְּהוֹמוֹת מִלִּבָּהּ שִׁוֵּעוּ, אִמָּהוֹת וּכְרוּבִים
הִתְיַפְּחוּ מִגְּרוֹנָהּ.
לֹא שָׁמְעָה עוֹד אֹזֶן שֶׁל מַעְלָה, לֹא רָאָה עוֹד כִּסֵּא הַכָּבוֹד
בְּהִתְעַטֵּף כֹּה נֶפֶשׁ בִּיגוֹנָהּ.
אָז תִּשַּׁל מִלְּחִי הַצִּדְקָנִית דִּמְעָה אַחַת בּוֹעֶרֶת,
רְסִיס אֵשׁ לֶהָבָה,
וּבְצָנְחָהּ, וַיִּפֹּל בַּבַּיִת אוֹר מִשְׁנֶה, כִּי נִצַּת
הַנֵּר אֲשֶׁר כָּבָה.
כִּמְעַט פָּקְחָה אִמִּי עֵינֶיהָ הָעֲשֵׁשׁוֹת וָאֵרֶא:
אוֹר שִׁבְעַת הַיָּמִים שָׁם יָהֵל,
כִּי נָשְׁקָה הַשְּׁכִינָה עֲלֵיהֶן. – תַּעֲמֹד זְכוּת הַצַּדֶּקֶת
לָנוּ וּלְכָל-יִשְׂרָאֵל.
לונדון, שבט, תרצ"א
שירו של חיים נחמן ביאליק נספג בזכרוני משחר צעירותי, על העדפותיה של אימו בנרות לשבת על פני חלה ומזון. זאת כמובן, מבוסס על אמונתה הדתית, והמסורת היהודית.
ואם כבר במסורת עסקינן, רבים מאיתנו אוהבים לחגוג בערב שבת (יום שישי בערב) מסביב לשולחן המשפחתי. ארוחת ערב שבת היא ארוחה משפחתית מסורתית שבה כולם מסובין סביב קדושת השבת וקדושת המשפחה. אם ובת תדלקנה זוג נרות שבת. אב המשפחה יברך על החלה ועל יין הקידוש.
אז מי לא אוהב את ליל שבת? אפי נצר שר בציבור באחד מההפסקות בפסטיבל הזמר העברי (אי שם בשנות השישים), את השיר המתורגם "כל אחד אוהב את ליל השבת"...ובנימה אישית, אספר ששירה של עדנה גורן לפנות ערב שמושר בערבי שבת, מחמם לנו בסטודיו שף - ארז שטרן את הלב בעודנו עמלים על הכנת הארוחה ללקוחותנו...ולמרות שהשף ארז שטרן - הינו בוגר של ביה"ס ע"ש פול בוקוז בליון, השיר מכניס בו את תחושת היידישקייט.
רוביק רוזנטל כותב בבלוג השפה העברית: מי אוהב את השבת:
"מעט מילים בעברית נדדו לשפות העולם. חלקן מילים עבריות שהפכו לחלק מן היידיש, כמו כושר, גנב ודווקא. הקבוצה המשמעותית והוותיקה יותר היא מילים שנדדו לשפות העולם באמצעות ספר הספרים, התנ"ך. לא, העברית איננה השפה העתיקה בעולם, ולא, היא איננה אם כל השפות, אבל את התנ"ך אף אחד לא ייקח ממנה. המילים שנדדו באמצעות התנ"ך הן רובן ככולן מילים מן הליבה התיאולוגית: הללויה, אמן, הושענא, תוהו ובוהו ואחרות, ומעל כולן המילה המובילה, ללא מתחרות: שבת. המילה שבת מופיעה במקרא 111 פעם, אבל לא בסיפור בריאת העולם. שבת מופיעה לראשונה בספר שמות טו, ובהמשך, בעשרת הדיברות, בצירוף "יום השבת". בפרק ב' בבראשית קרויה השבת "היום השביעי". על פי כמה מחוקרי היהדות, העובדה שהיא קיבלה מאוחר יותר שם שאינו מספר סידורי כמו יתר ימי השבוע מעידה על קדושתה. השורש הוא, כמובן, שב"ת, כנרמז מסיפור הבריאה".
סטודיו שף - ארז שטרן מכבד ומוקיר את כל המגזרים והעדות בישראל. אצלנו תוכלו למצוא מגוון של פיתרונות קולינריים בניהן לשבת חמין והן לשבת חתן. לשם כך בחרנו שיר שכל כולו ישראליות (מוטי פליישר שר את בואי כלה-שיר לשבת) ושיר המייצג את השירה הספרדית: הפרברים אליהם מצטרפת חוה אלברשטיין לשירה "התרגעות". אל תהססו לצור איתנו קשר בטלפון 050-5852785 כדי להזמין את ארוחת ליל השבת שלכם. בין אם בביתכם או בין אם אתם זקוקים ללוקיישן.
התפריטים באתר זה מייצגים את יכולותיו של שף ארז שטרן, אך אינם מחייבים אותו בשום צורה לדבוק בתכולתם המלאה. אנו מקפידים להתאים את התפריטים שאנו מציעים לכל קבוצה ולקוח בהתאם לשיחה מקדימה.
תפריט לתה מנחה
תה מנחה או אפטר-נון תה (afternoon tea) בלשון האנגלים, היא מסורת שהחלה כבר במאה ה-19.
המצאתו מיוחסת לדוכסית מבדפורד (Bedford) שהייתה בין השאר, מלווה (Lady in waiting) וברבות השנים גם חברתה של המלכה ויקטוריה. כיוון שבחברה הגבוהה של התקופה הויקטוריאנית נהגו לאכול שתי ארוחות ביום בלבד (צהריים ובערב), הפך האפטר-נון תה לזמן מצויין של הפגת תחושת הרעב בין הארוחות בקרב חברים, מכרים ומשפחה. תחילה הדוכסית נהגה להזמין את חברותיה לתה כאשר לצידו הוגשו סנדביצים קטנים ועוגות בחושות ותופינים למינהם. כאשר הזמינה הדוכסית את חברתה, המלכה ויקטוריה, הפכה ההזמנה לטקס שכולם רוצים להשתתף בו, ובסופו של דבר לנחלת הכלל.
עם הזמן והשנים השתכלל התפריט והיום הוא מקובע על שלוש צלחות במעמד מיוחד המיועד להגשת תפריט האפטרנון תה, בו שלוש הצלחות מסודרות האחת מעל השניה. כאשר בצלחת התחתונה: הסנדביצ'ים, בשנייה (האמצעית): הסקונז עם חמאה או שמנת כבדה (cloted cream) וריבה, ובשלישית (העליונה): מגוון ומבחר עוגות, מאפים מתוקים וטארטלטים מעוצבים למיניהם. מסורתית, מנהלים את טקס שתיית התה בין השעות שלוש לחמש אחר הצהריים. זוהי הזדמנות מצויינת להשחיז את היכולות התקשורתיים, החברתיים והחברותיים של כל אחד ואחת וכמובן משמש כפלטפורמה נפלאה לסמול טוק.
האיי תה (high tea) נחשב כבר להתפתחות של תה המנחה; זוהי למעשה ארוחת ערב מוקדמת הכוללת כמובן שתיית תה. אך אם את תה המנחה נוהגים לשתות ולהתכבד בסלון, על כורסאות נוחות, את ה-high tea מגישים על שולחן האוכל. גם תכולתו של תפריט ההאיי תה מכובדת יותר וממלאת יותר מזו של האפטרנון תה.
למרות רצינותו של טקס תה מנחה ובו מספר כללים (סרטון תואם משנות הארבעים מופיע כאן למטה), הבאנו לכם סרטון היטולי בהשתתפות המלכה אליזבת - בכבודה ובעצמה (בחגיגות 70 שנות מלכותה) ביחד עם הדוב פדיגנטון. בעוד שלהקת איזולרבנד שואלים מה תעדיפו? קפה או תה? כזה הוא, ההומור הבריטי הידוע, ולכן בנינו לכם גם סדנאת בישול מהמטבח הבריטי. מה שמזכיר כי מסיבת תה לוקחת אותנו לכל מיני הקשרים ומקומות, למשל את מסיבת התה לכבוד אי יומולדתו של הארנב אליה מתפרצת אליס בארץ הפלאות.
רובם של הכללים מסמלים כבוד, מכובדות ונימוסי שולחן. למשל: אם יש גבר בשולחן, הוא זה שימזוג את התה מהקומקום המרכזי לכוסות המוזמנות (Ladies first) ואז למוזמנים.
• הרמת הזרת בעת החזקת הספל אינה נחשבת כמעלה, אלא כחוסר נימוס.
• כך גם לגימת התה ברעש מן הכוס. הימנעו מרעשים מיותרים.
• סדר אכילת האלמנטים מתחיל מלמטה-בסנדביצ'ים, ממשיך כלפי מעלה לצלחת עם הסקונז החמאה והריבה. מסיימים בצלחת המתוקים העליונה ביותר.
• את הסקונז עצמם, אין פורסים או חותכים בעזרת סכין באמצעו אלא בוצעים בעזרת הידיים והאצבעות לכדי שני חצאים רוחביים.
• את החמאה מן הכלי המרכזי בשולחן מורחים לצלחת האישית ולא היישר על הסקונז. כך גם את הריבה.
• אם אתם ממתיקים, מומלץ לפני התה או אחרי מזיגת התה (אך לפני החלב). בכך הסוכר ימס מהר יותר לפני שהמשקה מתקרר.
• את החלב, יש להוסיף לספל התה רק לאחר מזיגת התה ולא לפניו חלילה. בממלכה הבריטית יש למזיגת החלב לספל, הסבר מעמדי וחברתי נוסף: בעבר, רק האצולה והאריסטוקטיה השתמשו בפורצלן לטקס התה, בעוד שהמעמדות הנמוכים (פשוטי העם) נהגו להשתמש בקרמיקה פשוטה שנטתה להיסדק ולהישבר בעת מזיגת נוזל רותח לספל. אי לכך, פשוטי העם מזגו ראשית את החלב כדי שספל הקרמיקה יתקרר קלות ורק לאחר מכן הוסיפו את התה הלוהט לספל. בבריטניה של היום ישנם מי שנוהגים עדיין לשאול באם תרצו את החלב תחילה או את התה? שמשמעותה: לאיזה מעמד אתם משוייכים. מעמדות נמוכים שרוצים להשתחרר מתחושת הפטרונות והעליונות של האריסטוקרטייה יימזגו בימיינו, כמנהג המעמדות הגבוהים: תה ואז יוסיפו חלב.
• מסורת הלבוש דורשת כי תהיו מכבדים ומכובדים. גברים עם ג'קט ועניבה. בקיץ הישראלי, לא חייבים עניבה-אך לבוש פורמלי ומכופתר-יתקבל בברכה. ג'ינס ונעלי ספורט-אינם מקובלים כלל וכלל.
• לבוש נשים: בלבוש אלגנטי ומחמיא. מומלץ כובע מקושט (אך לא מידי). הימנעו מעודף תכשיטים וממחשוף עמוק מידיי. נעלים על עקב, אך לא גבוה מידיי.
בשנים האחרונות, עם התחזקות מגמת תפריטי אוכל בריאותי (בשונה אולי ממנה בריטית מסורתית ומושרשת אחרת בדמות פיש & צ'יפס) ומתוך ניסיון לגוון (ולפעמים לעבור) לשתיית תה הנחשב בריאותי יותר מקפה ומשתיית חלב, הפך טרנד האפטרנון תה לשולט בעולם. תמצאו אותו בכל בתי המלון הנחשבים בעולם כמו גם ברשתות בתי מלון המכבדות את עצמן ומסעדות מסורתיות המעוניינות למלא את זמן הביניים בין ארוחת הצהריים וארוחת הערב.
רוצים המלצות לתה מנחה בבריטניה? קבלו את הלינק המיוחד מאיתנו.
גם בחצר המלוכה הבריטי (עם המלכה אליזבט ה-II עליה השלום שהייתה ידועה כמי שאהבה את הטקס בעצמה) יש נוהג שבו מספר פעמים בשנה-בחודשי האביב, מוזמנים אזרחים מכל קצוות החברה הבריטית להתכבד בטקס תה באחד מארמונותיה. תוכלו להציץ בסרטון בעמוד תפריט קבלת פנים. בינתיים הכנו לכם את שירה של דוריס דיי על תה לשניים לליווי בריטי נאות של שתיית התה.
בין שאר לקוחותינו, תמצאו כאלה המעוניינים להזמין דווקא את מבחר מגשי האירוח בחנות המשלוחים רק בשונה מהמתואר למעלה (מעמד עם 3 צלחות) אנו מציעים את אותם פרטים מופרדים במגשי אירוח חד פעמיים. יש לנו גם פיתרון לזוגות שביניכם המעוניינים בתה מנחה המותאם כערכה זוגית (Tea for two כמו בשיר של דוריס דיי ובתמונות למטה), אותם תוכלו לצרוך בבית, בפארק או על שפת הים. לאוהבי הז'אנר אנחנו מציעים גם פתרונות לקבוצות גדולות יותר המותאמות במיוחד לחברות ולארגונים המפיקים אירועי חברה מפעם לפעם כמו גם happy hour משרדי.
בתי מלון ומסעדות המעוניינים להוציא לפועל שירות של אפטרנון תה בבית העסק שלהם, השף ארז שטרן בונה תוכנית עיסקית מותאמת לכל מוסד כדי להוכיח ייתכנות כלכלית. התקשרו אליו ישירות בטלפון 050-5852785 כדי לבדוק איתו את האפשרות העיסקית הזו.
מעבר לאהבתו של השף ארז שטרן את מוסד תה המנחה, תמצאו גם באתר מגוון פתרונות קולינריים נוספים כרעיונות לאירועים קטנים.
תפריט לאוהבי דגים
מגוון התפריטים שאנו מציעים בסטודיו שף-ארז שטרן נרחב ביותר וקולע למנעד רחב של לקוחות ועמוק על פי צורך כלל המוזמנים. השף ארז שטרן מקפיד לעשות שיעורי בית עם כל לקוח וקבוצה לגבי רצונותיהם וצורכיהם. כדי ללוות את הארוחה (עם חומרי הגלם מהים) אנו מציעים את שיר המלח של להקת חיל הים ואת שירו של שארל טרנה "לה מר" (הים - בצרפתית).
הישענו לאחור ותהנו מארוחה דשנה ומפנק כמו זו שאנו מציעים כאן:
לשף ארז שטרן מגוון של פתרונות קולינריים, במיוחד לכל אלה המעוניינים בעולם הדגה - ועל כך, בטח תסכימו שאין כמו שירי דייגים, ובמיוחד כמו זה של הצמד אפי ודני. או חבורת זהו זה ששרים על המחשבה לו היו פיראטים...שמלבדם תוכלו למצוא את סדנאת הדגים ואת המדריך השלם להכנת דגים, כמו גם את חנות המשלוחים שלנו עם שפע רעיונות למגשי אירוח לכל אירוע בוטיק בין אם כפיקניק בפארק או על הים. בחנות תמצאו שפע רעיונות לאוכל מוכן שצריך רק להזמין ולהנות בחברותה.
כתמיד, התפריטים באתר זה מייצגים את יכולותיו של שף ארז שטרן, אך אינם מחייבים אותו בשום צורה לדבוק בתכולתם המלאה.
תפריט לאוהבי בשר
תפריט לאוהבי הבשר הינו תפריטים לקרניבורים שביננו. אך בסטודיו שף ארז שטרן, אנו חושבים הן על הקרניבורים והן על הצימחונים והבריאותנים שבין לקוחותינו. אחד מתפקידנו זה לברר מבעוד מועד בשיחה הראשונית עת התקשר הלקוח ולוודא איתו את צורכיהם של כלל המוזמנים בארוחה. ולכן, כל אחד מן המוזמנים לארוחה יימצא את תאוותו בתפריטים שאנו מציעים מבעוד מועד לפני האירוע. רוצים לדעת איך זה עובד?
התפריטים באתר זה מייצגים את יכולותיו של שף ארז שטרן, אך אינם מחייבים אותו בשום צורה לדבוק בתכולתם המלאה. אנו מקפידים להתאים את התפריטים שאנו מציעים לכל לקוח וקבוצה בהתאם לשיחה מקדימה שאנו מנהלים מבעוד מועד.